CUM FUNCȚIONEAZĂ
TERAPIA BOWEN

TRATAMENTELE APLICATE ÎN TERAPIA BOWEN GENEREAZĂ EFECTE TERAPEUTICE PRIN INTERMEDIUL MAI MULTOR MECANISME DIN CORP.

Unul dintre cele mai importante mecanisme este corecția disfuncțiilor spinale. Noțiunea aceasta este simplă: integritatea structurală a sistemului musculo-scheletal (și a structurilor asociate) determină funcționarea optimă a sistemului nervos central. Când se intamplă acest lucru, avem simetrie de “tensiune” sau de “tonus” pe ambele părți ale corpului. Când există o disfuncție a sistemului nervos central, aceasta va fi asociată cu apariția de tensiuni asimetrice pe corp, care vor genera dureri, disconfort și alte probleme de sănătate. Abordarea noastră încorporează mișcări precise, aplicate în puncte cheie ale corpului, din punct de vedere structural, pentru a restabili simetria de tensiune sau tonus și, ca urmare, pentru a încuraja corpul să se auto-regleze.
paralela medicina chineza terapia bowen
În cadrul unui tratament Bowen sunt adresate numeroase structuri (mușchi, ligamente, tendoane, diferite tipuri de țesut conjunctiv, nervi, vase de sange și limfatice), dar cea mai importantă dintre acestea este fascia (țesut conjunctiv). Denumirea de fascie vine din limba latină și înseamnă bandă sau bandaj. Este un tip de țesut conjunctiv, care se gasește peste tot în corp și poate lua multe forme diferite. Ea învelește atât fibrele musculare individuale, cât și mușchii în întregime și ține laolaltă grupele musculare. Formează tendoanele și ligamentele și înconjoară și susține organele interne, vasele de sânge și nervii. De asemenea, formează meningele care protejează creierul și măduva spinării.

În terapia Bowen acordăm o importanță deosebită în a corecta orice restricție sau disfuncție a membranei dura mater (stratul exterior de fascie care învelește măduva spinării și creierul) sau a ceea ce Medicina tradițională chineză numește Meridianul Vas Guvernor. De aceea, datorită distribuției fasciei în întregul corp, tratamentele Bowen nu adresează doar probleme scheleto-musculare, ci pot adresa și probleme fiziologice, legate de sistemele corpului.
Tratamentul Bowen utilizează mișcări de rolare, aplicate cu profunzime și presiune diferite, pe diverse zone din corp. Viteza și presiunea mișcărilor afectează diferiți mecano-receptori (organe Golgi, corpusculi Paccini, Ruffini, interstițiali, fusuri musculare) din țesutul conjunctiv al corpului, creând o anumită informație senzorială căreia îi răspunde sistemul nervos central.

Propriocepția este conștientizarea mișcărilor derivate din contracția musculară, din tensiunea dintre tendoane, poziția articulațiilor și poziția capului față de sol. Receptorii de propriocepție sunt denumiti proprioceptori. Ei se găsesc în mușchii scheletului, în tendoane, articulații, ligamente și în țesutul conjunctiv care acoperă oasele și mușchii. Creierul primeste un flux constant de impulsuri nervoase, care îi indică poziția diferitelor părți ale corpului. Iar ca urmare, el face ajustările necesare pentru a asigura coordonarea. 
Pentru noi sunt mai importante trei tipuri de proprioceptori:
fusurile neuromusculare, care se găsesc in mușchii scheletului
organele tendinoase Golgi, care se găsesc în tendoane lângă joncțiunea cu mușchii
receptorii articulari kinestezici, aflați în capsulele articulare ale articulațiilor sinoviale
Deși încă nu există dovezi științifice în acest sens, este totuși plauzibil să luăm în considerare faptul că mișcările Bowen acționează direct asupra sistemului nervos prin intermediul acestor proprioceptori, în special anumiți mecano-receptori.
Fusurile neuromusculare detectează variațiile de lungime ale mușchilor scheletului. Această informație este transmisă cerebelului, unde este procesată pentru a îmbunătăți coordonarea contracțiilor musculare și cortexului cerebral, căruia îi comunică poziția și orientarea membrelor. Cu fiecare mișcare Bowen se aplică lent și blând o “provocare” perpendiculară asupra unui mușchi, ceea ce stimulează aceste fusuri neuromusculare doar atât cât este necesar pentru a le face să transmită impulsuri nervoase către cerebel și cortex, dar nu într-atât încât mușchiul în sine să fie contractat. Dacă un mușchi este stimulat prea intens, se declanșează o acțiune reflexă opusă pentru a opune rezistență acestei întinderi, prin contractarea acestui mușchi și inducerea relaxării în mușchiul antagonist sau opus. Este totuși posibil ca o “provocare” perpendiculară fermă, dar nu puternică a unui mușchi să cauzeze relaxarea mușchiului opus, dar nu și contracția mușchiului vizat. Aceasta poate să explice foarte bine efectul de relaxare al mișcărilor Bowen, atunci când sunt aplicate asupra părții centrale a mușchilor.
Organele tendinoase Golgi sunt proprioceptori din interiorul tendoanelor, în apropiere de conexiunea acestora cu mușchii scheletului. Când un tendon este “provocat” , organele tendinoase Golgi produc un impuls nervos care transmite un mesaj către sistemul nervos central informându-l de schimbarea produsă în tensiunea musculară. Prin lansarea acestui reflex tendinos, organele tendinoase Golgi protejează mușchii și tendoanele împotriva presiunii excesive care ar putea altfel cauza traumatisme. Reflexele tendinoase declanșează relaxarea mușchiului și o diminuare a tensiunii musculare. Anumite mișcări Bowen se aplică pe tendon in sine. Știind că adaptarea organelor tendinoase Golgi este un proces lent, pentru a obține activarea acestor celule, terapeutul trebuie să mențină presiunea pe tendon mai multe secunde.
Receptorii articulari kinestezici
Sunt mai multe tipuri de receptori articulari kinestezici atât în interiorul, cât și în jurul capsulelor articulațiilor sinoviale, cum este genunchiul. Corpusculii Ruffini, de exemplu, se găsesc în dermă și în interiorul capsulelor și sunt încorporați în ligamente. Acești receptori profunzi reacționează la presiune și la întinderea pielii. Corpusculii Paccini se găsesc în țesutul conjunctiv adiacent capsulelor articulare, precum și în dermă și în țesutul subcutanat. Acești receptori profunzi reacționează intens la vibrație, la presiune intensă, dar numai la prima aplicare a unei astfel de presiuni puternice și la accelerarea și decelerarea mișcărilor articulațiilor. Ligamentele articulare conțin receptori care reglează inhibarea reflexă a mușchilor adiacenți, atunci când aceste articulații sunt forțate excesiv. Multe mișcări Bowen se aplică lângă articulațiile mici, cum sunt încheieturile mâinilor și gleznele. Receptorii kinestezici din articulațiile din aceste zone vor fi stimulați în timpul execuției acestor mișcări. Terapia Bowen nu folosește nici un fel de manipulări în forță, cu toate că necesită, uneori, mișcarea unor membre pentru a activa acești receptori articulari kinestezici.
CITEȘTE MAI DEPARTE

Contactează-ne pentru detalii

Terapie Bowen. Terapie Emmett. Biorezonanță
STABILEȘTE O PROGRAMARE
chevron-right-circle